Skip to main content

De 6 typer kjøkkenformer

Man kan si at det finnes seks typer kjøkkenformer. Alle har sine fordeler og ulemper, noe det kan være viktig å tenke over når du skal pusse opp kjøkkenet. Les om de forskjellige typene kjøkkenformer her.

I-kjøkken

I et I-kjøkken er hele kjøkkeninnredningen i én rekke. Her finner du vask, platetopp, ovn, oppvaskmaskin, kjøleskap og lagringsplass på en lang rekke. Dette er typisk i mindre boliger, som leiligheter og hytter, i åpne løsninger mot stue, eller i smale kjøkkenrom. I et kjøkken med I-form er det viktig å huske på å få nok arbeidsplass mellom de forskjellige sonene, samtidig som det heller ikke blir for langt mellom f.eks. vask og platetopp. 

L-kjøkken

L-kjøkkenet er typisk å finne i hjem med åpen stue- og kjøkkenløsning, eller som separat kjøkken med spiseplass i motsatt hjørne enn kjøkkenet. I denne løsningen gir arbeidstrekanten en god flyt på kjøkkenet. Denne kjøkkenformen kan også fint kombineres med en kjøkkenøy. L-formen gir en åpen følelse og god arbeidsflyt. Her kan man lett være flere på kjøkkenet samtidig.

Kjøkken med øy

Kjøkkenøy er svært populært. En øy gir stor benkeplass, samtidig som man kan kombinere det med sitteplasser. Øyen kan brukes til å skille kjøkken fra stue, og gir gode muligheter for å være sosial under matlagingen. Det kan bli midtpunktet i en åpen løsning. Kjøkkenøy kombineres ofte med I-form eller L-form, og kan gi godt med både arbeidsplass og lagringsplass.

Parallellkjøkken

Et parallellkjøkken gir god arbeidsflyt og du kan plassere de forskjellige sonene for en optimal arbeidstrekant. Denne løsningen passer godt for avlange rom, eller rom man passerer gjennom. Det optimale vil være ca 120 cm avstand mellom kjøkkenbenkene, men det kan også gå med smalere. Det viktigste er at oppvaskmaskin, skuffer og skap kan åpnes fullt og helt og samtidig kunne passeres.

U-kjøkken

Et U-kjøkken kan gi mye god benkeplass. Et U-kjøkken er typisk litt større rom, så her må du huske på å ikke lage for store avstander mellom arbeidssonene. Med et U-kjøkken kan du få mye oppbevaringsplass i kjøkkeninnredningen. Husk at hjørneskap som overskap ikke alltid er den beste løsningen. Ofte kan det være fint å ha en av veggene fri for overskap og heller skape en fokusvegg i et U-kjøkken. Dette kan våre kjøkkenkonsulenter hjelpe deg med.

G-kjøkken

For deg som har stor plass er G-kjøkken en mulighet. Her benytter man alle fire vegger innenfor kjøkkenets rom, eller kombinerer en U-form med kjøkkenøy eller sittegruppe. I et åpent landskap kan G-formen være med på å avgrense kjøkkensonen. Med denne størrelsen på kjøkkenet finnes det mange muligheter for smarte og spennende løsninger.

Skap ditt drømmekjøkken

Tenk over hvilken form ditt kjøkken ligner mest på, og se hvilke fordeler og ulemper denne formen kan ha. Lag deg gjerne en liste over fordeler og ulemper med dagens kjøkkeninnredning, og dine eventuelle ønsker for en ny og bedre løsning. Slik kan vi hjelpe deg med å skape et drømmekjøkken.

Realiser dine planer

Bestill tegnetime eller hjemmebesøk

Bestill kjøkken tegnetime
Bestill kjøkken hjemmebesøk