Skip to main content
Olje heltre benkeplate

Olje heltre benkeplate

Heltre er et levende og naturlig materiale. Benkeplaten skal tåle daglig bruk, og samtidig være fin å se på. Derfor trenger den også litt ekstra kjærlighet. 

Denne benkeplaten er helstavs eik, levert av Bærum Kjøkkensenter.

Hvor ofte skal man olje?

Trebenken bør oljes jevnlig, helst to ganger i året. Dette vil forhindre at den sprekker opp og gjøre at den tåler fukt bedre. Å olje benkeplaten er en enkel sak så lenge den er ryddet for kjøkkenredskaper og maskiner.

Når du får levert en splitter ny benkeplate, er den gjerne oljet inn to ganger allerede. Men når den er montert på plass, bør du olje den 2-4 ganger til før du tar den i bruk. Deretter 2 ganger til innen 3 måneder. Dette er veldig viktig for å få en benkeplate som skal vare i mange år.

Dråpetesten

Lurer du på om benkeplaten din i heltre trenger å oljes? Prøv med dråpetesten. Drypp litt vann på ren og tørr benkeplate. Hvis dråpene perler seg på overflaten, er trebenken mettet med olje, men hvis det flyter utover, trenger den mer olje.

Her er hvordan du oljer din benkeplate i heltre:

1. Det første du må gjøre er å rydde benkeplaten helt fri for gjenstander, og gi den en god vask. Bruk gjerne trerens om du har mye smuss og såperester, så blir benkeplaten grundig rengjort og klar for å trekke inn ny olje.

2. Har du flekker fra varme gryter eller søl, kan du pusse disse bort. Da anbefaler vi at du pusser hele benkeplaten, så det ikke blir et søkk der flekken har vært. Tørk slipestøvet bort med mikrofiberklut. Husk å slipe i treets lengderetning.

3. Bruk maskeringsteip inntil f.eks. kjøkkenskap så det ikke kommer oljesøl på.

4. Etter at den har tørket godt fra rengjøringen, er den klar for å oljes. Velg en olje som en myntet på heltre benkeplater. Her har vi brukt klar olje, men du kan også bruke pigmenterte oljer i f.eks. hvitt.

olje benkeplaten klut

Du kan enten bruke pensel og rull for å påføre oljen, eller ganske enkelt en klut. Det er viktig å bruke en klut som ikke loer. Du får kjøpt egnede kluter samme sted som du kjøper olje.

5. Påfør oljen i samme retning som stavene. Ha på godt med olje, og tørk av overskytende olje etter 15 minutter. La det tørke i minst 6 timer før du påfører neste lag. Ta dråpetesten for å se om du trenger flere lag med olje. 

Denne benkeplaten var helt ny, og trengte 4 lag med olje før den ble helt mettet.

Før

Etter

Å olje benkeplaten vil gi den et mer gyllen farge, og gjøre den mer hardfør for søl og vann. 

Er du ute etter å fornye kjøkkenet og ser etter ny benkeplate? Ta en titt på vårt utvalg benkeplater her.

HAR DU OLJET DIN BENKEPLATE?
Ja
Nei

Realiser dine planer

Bestill tegnetime eller hjemmebesøk

Bestill kjøkken tegnetime
Bestill kjøkken hjemmebesøk