Kjøkkeninnredning - Få god arbeidsflyt på kjøkkenet
Det er mye å tenke på når man skal ha ny kjøkkeninnredning. Hos Bærum Kjøkkensenter får du en kunnskapsrik konsulent som hjelper deg gjennom prosessen. Sammen ser vi på formen på rommet, hva du trenger på kjøkkenet og hvordan vi kan skape god arbeidsflyt i ditt nye kjøkken.
1. Rommet
Vi starter med å se på plassen du har til disposisjon. Er rommet stort eller lite? Er det flere vinkler, er det smalt, er det romslig? Er det vinduer og dører å ta hensyn til? Er det noe i vegger eller gulv som forhindrer deg å flytte på ting som vask og platetopp? Alt dette må vi tenke på når vi skal sette opp kjøkkeninnredningen.
2. Kjøkkenets funksjon
Når vi vet hvilket rom vi har til disposisjon, er det på tide å tenke hvilke roller kjøkkenet skal oppfylle. Du må tenke over hvordan dere bruker kjøkkenet i dag, og hvordan du ønsker å bruke kjøkkenet i fremtiden. Skal kjøkkenet kun være for matlaging, eller ønsker du muligheter for å være sosial, ha hjemmekontor, åpen løsning mot stue eller lignende?
3. Budsjett
Budsjettet ditt er selvsagt viktig. Blir det nye kjøkkenet en totalrenovering med utskifting av gulv, riving av vegger og flytting av rør? Eller blir prosjektet utskiftning av kjøkkeninnredning uten strukturelle endringer? Dette vil i høy grad spille inn på ditt budsjett.
Velg riktig kjøkkeninnredning til ditt nye kjøkken
Mange som pusser opp kjøkkenet i dag velger å gå for en ren utskiftning av kjøkkenløsning - uten å nødvendigvis se om tilpasninger hadde vært en forbedring. I dag bruker vi kjøkkenet på en annen måte enn før:
- Vi er mer sosiale på kjøkkenet
- Det er ofte ikke bare én som står og lager mat
- Kjøkkenet er ofte en del av åpen stue- og kjøkkenløsning
Alle disse tingene gjør at mange av våre kunder omstrukturerer kjøkkenløsningen sin når de pusser opp. Du tilbringer mye tid på kjøkkenet, og det er viktig med et kjøkken som kan være med på å løse hverdagen på en bedre måte.
Tidløse kjøkkentrender - les mer om hvordan du skaper et tidløst kjøkken her.
Her kommer vår liste med ting du bør tenke på når du skal velge ny kjøkkeninnredning.
Kjøkkenets form
Det sies at det er seks typer kjøkkenformer. Alle typer vil ha noen fordeler og ulemper, og det er viktig å være bevisst på disse når man skal pusse opp kjøkkenet. Les om de forskjellige typene kjøkkenform under:
I-kjøkken
I et I-kjøkken er hele kjøkkeninnredningen i én rekke. Dette er typisk i mindre boliger, som leiligheter og hytter, i åpne løsninger mot stue, eller i smale kjøkkenrom. Her er det viktig å huske på å få nok arbeidsplass mellom de forskjellige sonene, samtidig som det ikke blir for langt mellom de.
L-kjøkken
L-kjøkkenet er svært vanlig. Det er typisk å finne i hjem med åpen stue- og kjøkkenløsning, eller som separat kjøkken med spiseplass i motsatt hjørne enn kjøkkenet. I denne løsningen gir arbeidstrekanten en god flyt på kjøkkenet.
Kjøkken med øy
Kjøkkenøy er svært populært. En øy gir stor benkeplass, samtidig som man kan kombinere det med sitteplasser. Øyen kan brukes til å skille kjøkken fra stue, og gir gode muligheter for å være sosial under matlagingen. Du kan få mye lagringsplass i en kjøkkenøy.
Parallellkjøkken
Et parallellkjøkken gir god arbeidsflyt og du kan plassere de forskjellige sonene for en optimal arbeidstrekant. Denne løsningen passer godt for avlange rom, eller rom man passerer gjennom.
U-kjøkken
Et U-kjøkken kan gi mye god benkeplass. Et U-kjøkken er typisk litt større rom, så her må du huske på å ikke lage for store avstander mellom arbeidssonene. Med et U-kjøkken kan du få mye oppbevaringsplass i kjøkkeninnredningen, men husk at hjørneskap ikke alltid er like praktisk. Vi har dog noen smarte løsninger for hjørner - se her.
G-kjøkken
For den som har stor plass er G-kjøkken en mulighet. Her benytter man alle fire vegger innenfor kjøkkenets rom, eller kombinerer en U-form med kjøkkenøy eller sittegruppe. I et åpent landskap kan G-formen være med på å avgrense kjøkkensonen. Med denne størrelsen på kjøkkenet finnes det mange muligheter.
Tenk over hvilken form ditt kjøkken ligner mest på, og se hvilke fordeler og ulemper denne formen kan ha. Lag deg gjerne en liste over fordeler og ulemper med dagens kjøkkeninnredning, og dine eventuelle ønsker for en ny og bedre løsning. Slik kan vi hjelpe deg med å skape et drømmekjøkken.
Se våre 5 tips for små kjøkken - få mer plass.
Flere ting å tenke på for god arbeidsflyt i kjøkkenet
1
Den originale arbeidstrekanten er fortsatt relevant: plassering av kjøleskap, vask og komfyr bør ikke være for langt unna hverandre, og optimalt sett i en trekant. I dag er gjerne platetopp og stekeovn separert, så dette bør du ta hensyn til.
Vi bruker i mye større grad også flere forskjellige kjøkkenmaskiner, noe du kan tenke over når du planlegger arbeidsflyt. Er du en som baker mye kan du tenke over hvor kjøkkenmaskinen bør stå, for eksempel. Dette er ting vi hjelper deg med under planleggingen av din nye kjøkkeninnredning.
2
Er dere ofte flere som lager mat samtidig, er det lurt å tenke på at det skal være plass til flere på kjøkkenet på en gang. Kanskje det vil lønne seg å gå for et parallellkjøkken i stedet for en U-form for å kunne få bedre plass til å bevege seg på kjøkkenet? Kanskje platetoppen kan flyttes på slik at man ikke står rygg mot rygg ved eksempelvis platetopp og vask? Å flytte på avfallssorteringen kan i noen tilfeller være praktisk slik at én kan stå ved vasken mens noen andre skal tømme rester i matavfallet. Små tilpasninger utgjør det lille ekstra i hverdagen.
3
For god arbeidsflyt, men også for at du skal slippe å gå frem og tilbake unødvendig kan du tenke på å ikke bare ha oppvaskmaskinen ved siden av vasken, men oppbevaring av glass, tallerkener og bestikk også i nærheten av oppvaskmaskinen. Dette vil gjøre det raskere å tømme oppvaskmaskinen og gjøre hverdagsoppgavene enklere.
4
Har du muligheten til å ha høyskap med stekeovn i vil dette gi god arbeidsflyt. Du slipper å bøye deg opp og ned for å se hvordan det går med steika, og tunge løft blir litt lettere når du slipper å bøye deg.
5
En god regel for å gi deg selv godt med arbeidsplass på kjøkkenbenken er å beregne minst 1 meter med ren benkeplass for preparering av mat, kutting av grønnsaker, baking etc. I tillegg bør du ha plass på begge sider av både vask og platetopp. Setter du platetoppen helt inntil en vegg får du f.eks. ikke snudd håndtaket på en stekepanne til siden.
Ta kontakt med oss for å avtale tegnetime for ditt nye kjøkken. Vi lager skreddersydde kjøkkeninnredninger med skap og skuffer på mål - uten ekstra kostnad. Dette gir svært god plassutnyttelse, og du kan utnytte de siste 9 cm til mer skuffeplass i stedet for en foring.
Les mer om kjøkken fra Bærum Kjøkkensenter her, eller bestill tegnetime under.